Man kan alltid bli bättre på att skriva och trots att jag skrivit manus för tolv böcker så tittar jag fortfarande i de böcker jag köpt om att skriva. Några av dem handlar specifikt om att skriva deckare och bestsellers, medan några handlar väldigt specifikt om svenska språket. I det här inlägget listar jag de fem böcker jag tycker är bland de bästa för att lära sig skriva spännande berättelser.
Att skriva: en hantverkares memoarer
Den ena av mina två husgudar när det gäller författarskapet har skrivit en bok om att skriva. Stephen Kings bok är helt klart den bästa av dem alla, mycket för att han ger väldigt handfasta tips jag inte har sett någon annanstans. Det var han som fick mig att släppa mitt alltför kritiska öga och bara skriva. Jag hade problem med att hela tiden gå tillbaka och granska texten under tiden jag skrev, något som egentligen hör hemma i redigeringen.
Hans två kardinaltips – att läsa mycket och att skriva mycket – var också lite förlösande. Båda är lika viktiga för att utveckla sitt skrivande och King lyckas väldigt väl förklara varför. Boken är dessutom en bra biografi över en man som behövde övervinna sig själv.
Notera att jag läste den på engelska och jag hävdar att det går precis lika bra, även om man ska skriva på svenska. Råden är väldigt allmänna och så länge man har hyfsade kunskaper i engelska kan man ta till sig råden utan problem.
Handbok i svenska
Gösta Åbergs bok ”Handbok i svenska” är min bibel när jag är osäker på vad som faktiskt gäller enligt svenska språkregler. Den är dessutom tillräckligt lättläst för att man inte ska känna det som om man hade en nitisk svenskalärare i bokhyllan.
Konsten att döda
Sören Bondesons bok om konsten att döda fokuserar en hel del på deckare, men innehåller också en hel del allmänna tips. Bondeson har dessutom kryddat boken med väldigt handfasta tips från redan etablerade deckarförfattare. Konsten att döda ger en bra överblick över hur man kan och ibland bör lägga upp en berättelse i spänningsgenren.
Författarskolan
Göran Häggs bok Författarskolan har några år på nacken, men den är fortfarande lika bra. Lättsamt skriven går den här boken igenom ett antal olika ämnen som varje författare behöver ha koll på och försöker på ett rätt så pragmatiskt sätt förklara vad man behöver tänka på – och inte tänka på.
Konsten att skriva en bästsäljare
Katarina Lagerwall och Lina Wennerstens bok om att skriva bästsäljare tittar lite mer på den kommersiella aspekten av att skriva. Alla vill vi skriva en bästsäljare, men finns det något recept på hur det ska gå till?
I boken finns en hel del intervjuer med författare som har lyckats skriva bästsäljare, men även förläggare får säga sitt. Jag tycker den har många bra handfasta råd som är väldigt enkla att ta till sig.
Har du några böcker som du vill tipsa om när det gäller att skriva? Kommentera gärna.