Jag har skrivit tolv böcker och gemensamt för dem alla är att de allra flesta som läst (och hört av sig) säger att de verkligen fastnar i berättelserna. Jag har lärt mig en del genom åren och tror att jag har en ganska bra idé för vad som fungerar. Här delar jag med mig av några skrivtips för hur du kan få läsarna att verkligen fastna i din berättelse.
Nr 1 – Kroken som hugger tag i läsaren
Det första tipset jag har är första meningen. Den allra, allra första meningen i din berättelse bör vara utformad så att läsaren blir nyfiken och vill läsa mer. Saken är den att en läsare som redan från start får en känsla av att det här är något spännande, intressant, annorlunda kommer ha med sig känslan genom hela berättelsen.
Ett exempel på det här är första meningen i min bok De försvunna:
Man hinner tänka mycket under en utryckning.
Det är huvudpersonens tanke och den återkommer flera gånger i första kapitlet. Jag vill förstås att läsaren ska bli nyfiken på vad är det för utryckning, vad är det för tankar hos en polis som rusar runt när sirenerna tjuter, och så vidare.
Om den fungerade? Ja, tveklöst.
Nr 2 – Karaktärer med utmaningar
Den sämsta karaktären man kan skriva om är någon som är perfekt (men det finns undantag, ibland blir en perfekt person också en perfekt skurk – eller en värdelös hjälte). Se till att dina karaktärer har någonting de brottas med. Som Lovisa Karlsdotter i Skogsmannen. Hon har seriösa problem med sitt humör, vilket ibland tar en del humoristiska yttringar, men hon är ibland själva definitionen av ”anger management”. Det blir givetvis någonting som ställer till det för henne.
Nr 3 – Det måste finnas konflikter
Någonting måste förstås hända i en berättelse och helst ska det finnas konflikter i varje scen. Det betyder inte att det måste vara slagsmål och fyrverkerier, det kan lika gärna vara att en bil går sönder eller att en person förlorar något viktigt. Människor älskar, många gånger motvilligt, att läsa om konflikter. Anledningen är att de vill att konflikterna ska lösas.
Nr 4 – Skapa en känsla av mystik
Det här är någonting som mina husgudar King och Koontz är vansinnigt bra på, även om de gör det på olika sätt. Om du kan bygga upp en känsla av att någonting inte är som det ska, men att det inte går att ta på varför, då har du fått läsaren att fastna. Jag har använt mig av några enkla knep i de flesta av mina berättelser för att göra just det här, men allra bäst fungerar det faktiskt i De försvunna och Skogsmannen.


Nr 5 – Bygg sympati
Läsaren måste känna sympati, eller empati, för huvudpersonen eller huvudpersonerna. Läsaren måste bry sig om personerna, annars finns det väldigt lite anledningar att läsa vidare. Det här hade jag lite svårt med i Svart Kod-trilogin. Huvudpersonen Carl Leonard är en person som många inte tycker om. Han är butter, besviken på livet, vill inte ha med andra människor att göra och bryr sig väldigt lite om vad som händer här i världen.
Hur får man en sån person att bli någon som läsaren bryr sig om? Det finns flera sätt, men jag löste det genom en händelse som tvingar Carl Leonard ut ur sin bubbla och sitt skal. Han fortsätter vara en person det är svårt att tycka om, men han blev väldigt mycket mer intressant för läsaren. Dessutom får han en ”partner in crime” som är betydligt enklare att tycka om.
Nr 6 – Använd cliffhangers
Det är ibland ett billigt knep, men cliffhangers fungerar. Mästaren på det här är Dan Brown, men han går ibland lite för långt och man blir nästan andfådd av att läsa hans berättelser. Glöm därför inte att ge läsaren lite andrum. Mina berättelser innehåller nästan alltid cliffhangers i varje kapitel, men de varierar.
Nr 7 – Ha en balans mellan handling och personer
Någonting måste hända i dina berättelser som för handlingen framåt och du måste ha personer som är intressanta. Om du har en tyngdpunkt åt det ena hållet eller det andra kommer du tappa läsarna. Visserligen finns det läsare som hatar att läsa om personernas problem och utmaningar, på samma sätt som det finns läsare som hatar när det händer för mycket. Nyckeln är balans och att man vet om hur man själv skriver. För min del har jag lätt att skriva lite för mycket med fokus på handling och mystik, men jag tycker ändå jag har lyckats med personer som läsarna vill veta mer om.
Bonustips
Jag kunde inte hålla mig från att klämma in ett åttonde tips. Bygg in ett löfte om någonting större från början. Även om en berättelse ”bara” börjar med ett mord – som Svart Kod – eller ett försvinnande som i Skogsmannen – så finns där från start ett löfte om något större. I Svart Kod-serien är det där som är större en rejäl katastrof. Samma sak gäller serien om De röda grevarna – där kan man verkligen prata om en katastrof…
Gillade du tipsen? Har du andra tips på hur man får läsare att fastna?