Det här är ett gästinlägg från Ahrvid Engholm för att tipsa om Fantastiknovelltävlingen 2023.
Idag pratar alla om Artificiell Intelligens. AIs kan ta universitetsexamen, medan en del fruktar att elektronhjärnorna skall förvandla mänskligheten till gem. Men vi var långt från AI när Fantastiknovelltävlingens första upplaga gick igång år 2000! Gates gäng lanserade Windows ME, beskyllt för att vara bland det dummaste som gjorts i programväg…
Tävlingen emanerar från SKRIVA-listan, som jag drog igång 1997, och är mig veterligt Sveriges äldsta aktiva skrivartävling. Jag är själv olidligt långtida novellförfattare (debut i Jules Verne Magasinet 1984) men håller mig i bakgrunden i det administrativa, med att utlysa, fixa juryn, göra resultatlista, o dyl.
Den som vill mer historik kan kolla in https://www.freelists.org/post/skriva/Historik-kring-Fantastiknovelltvlingen (fram till 2016). Med åren har ett icke försumbart antal tävlingsdeltagare både fått ut egna böcker, rent av översatts till utrikiska tungomål och blivit medskyldiga till att svensk fantastikutgivning exploderat som en supernova på senare år.
Med två laxar (ej fisken!) i prispott och till detta böcker och diplom, står viss ära att erövra för din fantastiska novell! För att realisera din skrivardröm gäller:
Skicka alstret som ren text, ej bifogad fil, senast 3 september till fantastiknovell@yahoo.com SAMT ahrvid@hotmail.com.
(Till bägge, då adresserna är varandras backuper i händelse av strul. Ren text får du genom att kopiera den, sätta markören i ett blankt mail och klistra in.)
Det skall vara science fiction, fantasy eller skräck, högst 50 000 tecken på svenska. Vinnare utses av en jury – senaste åren Niklas, Pia och Karolina, själva författare – som förutom tre priser (999/600/400 kr+annat) även kan utdela hedersomnämnanden. Vinnarnoveller körs på SKRIVA-listan men författarna förfogar i övrigt själva över dem.
Se även https://www.freelists.org/post/skriva/FANTASTIKNOVELLTVLINGEN-2023,1
Så kom igen! Visa kiselskrällena att Homo Sapiens ännu inte loggat ut, fällt ned skärmen och dragit ut sladden. Inget stöddig elektronhjärna skall slå oss på tangentfingrarna!
–Ahrvid Engholm