Idag gästbloggar Maria Byquist och ämnet är högaktuellt – hur blir du ett säkerhetsproffs i vardagen. Maria Byquist har skrivit hemberedskapsboken Slottsdrakens Beredskapskokbok. Mer information om Maria och hennes verk hittar du på instagram och facebook.
Det första steget för att bygga ett säkerhetstänkande är att – inför sig själv – identifiera sig som en person som tänker på säkerhet och som kan hantera problem som uppstår. För att kunna göra det måste du först släppa alla tankar på att obehagliga saker kan hända bara för att man tänker på dem. Det här kan låta konstigt, men det är vanligare än man kan tro.
Du måste även släppa tankarna på att om något känns oroande att tänka på ska det förträngas. Om det hemska faktiskt skulle hända och du står utan förberedelse blir det så mycket värre att hantera, i och med att du står oförberedd bara för att du inte velat tänka på något som kändes obehagligt.
Att känna obehag inför otäcka situationer är en evolutionär överlevnadsfunktion som ska göra att vi inte lättvindigt utsätter oss för fara. Men det kan även bli negativt om det gör att man förtränger att osäkra situationer kan uppstå och att man behöver en beredskap för att hantera dem på ett tryggt och säkert sätt.
Tvärtemot vad som påstås stoppar inte ens strutsar sina huvuden i sanden när de blir rädda, så det bör även vi människor avstå från att göra. Tänk på dig själv som en kompetent person som klarar av saker. Det kommer hjälpa dig att faktiskt bli det.
Det andra steget är att skaffa dig den kunskap du behöver för att kunna fatta kloka beslut. Sök kunskap från säkra källor och experter. Skaffa böcker och gör anteckningar. De är alltid tillgängliga även om internet inte skulle gå att nå. Böcker går inte att hacka och det som skrivs ner glöms inte bort.
Ju fler gånger du tänker på något, desto tydligare nöts stigarna i hjärnan upp. Det är en stor tillgång i stressande situationer, som ju kriser är. Det är så du använder kunskapen för att bygga upp ett välutvecklat säkerhetstänkande.
När vi blir rädda har evolutionen gett oss en krisreaktionstombola som verktyg för att hantera situationen. Kämpa, fly, frysa eller vara tillmötesgående är de olika färggranna bollar som kan rulla ut ur stresstombolan. Det är slumpen som avgör om det är den bästa reaktionen för en hjärna som är otränad i säkerhetstänkande.
Stress stänger ner frontalloben som är vår vanliga leverantör av logiskt beteende. Den tar bort de flesta av de verktyg vi normalt har till buds för att fatta gynnsamma beslut. Kanske blir det en nitlott och kanske blir det vinst, men det är helt slumpartat. Om det i stället finns en genomtänkt plan för hur olika situationer kan hanteras på ett så bra sätt som möjligt blir allt fler av lotterna vinster. Med lite övning ökar antalet vinster ännu mer.
Det tredje steget är att skaffa de saker du behöver för att kunna hantera olika typer av kris. Ljuskällor, värme och matlagningsmöjligheter vid strömavbrott. Sanitetslösningar för toalettbesök vid vattenavbrott. Vatten att dricka vid otjänligt vatten i kranen. Matreserver för att klara transportproblem, drivmedelsbrist, hackning av banker, betalsystem eller matkedjornas kassasystem.
Sluta med ”just in time” och tillämpa i stället ”just in case”. Vänta inte tills saker är slut för att fylla på, vänta inte tills tanken på bilen är tom för att tanka, vänta inte med att gå på toaletten för att du tycker att det ändå bara är en kvart hem. Det är “tänk om”-tänket som gör att vi blir människor med säkerhetsmedvetenhet.
När vi blir medvetna om risker och kriser blir vi samtidigt tryggare, även om den upplevda tryggheten kan kännas mindre till att börja med. Den mest basala säkerheten är din och familjens förmåga att hantera mindre eller större kriser. Den närmaste beredskapen är hemberedskapen och den är grunden för all annan krisberedskap.
Om familjen inte har mat, ljus, värme och trygghet kommer inte föräldrarna att kunna fullfölja sina uppdrag på jobb eller med förtroendeuppdrag. Oron för att familjens basala behov inte möts gör att man inte kan fatta de bästa besluten i någon krissituation. Börja från grunden och bygg sedan upp ditt säkerhetstänkande nerifrån och upp.
Var inte rädd. Var förberedd.