Bedragarna på internet blir allt fler och de kriminella element som gör allt för att stjäla pengar eller information blir också allt mer uppfinningsrika. Som tur är finns det mycket du kan göra för att bli säkrare online – gå igenom följande checklista för att bli säkrare online.
Nr 1 – Har du skyddat din e-post?
Din e-post är ofta nyckeln till många andra tjänster. Det är till din mail återställande om lösenord kommer från andra tjänster och således är det extra viktigt att din e-post är säker. Se därför till att använda ett riktigt starkt och unikt lösenord till ditt e-postkonto, aktivera tvåfaktorautentisering (se nedan) och använd aldrig samma lösenord till mer än ett konto.
HÄR kan du läsa om att skapa säkra lösenord.
Nr 2 – Slå på tvåfaktorautentisering
Tvåfaktorautentisering kallas ibland också multifaktorautentisering (MFA) och handlar om att du skyddar dina tjänster online med mer än bara ett kontonamn och ett lösenord. Många tjänster har den här sortens skydd inbyggt, men det är inte alltid aktiverat. Titta igenom inställningarna på dina konton och se om det finns stöd för tvåfaktorautentisering. Då kan du få en kod till din mobiltelefon och blir betydligt säkrare – men kom ihåg att det inte finns någon hundraprocentig säkerhet.
Nr 3 – Uppdatera och gör det ofta
Moderna operativsystem och många applikationer laddar automatiskt ner nya säkerhetsuppdateringar, men det är inte alltid säkert. Det är viktigt att hålla din dator, din mobil, din surfplatta och all annan utrustning du använder uppdaterad med de senaste uppdateringarna som gäller säkerhet. Dubbelkolla att säkerhetsuppdateringar installeras automatiskt. Det skiljer sig mellan Windows, Mac OS, IOS, Android eller vad du nu än använder för operativsystem, så var noga med att kolla upp att det fungerar.
Nr 4 – Var skeptisk
Skurkarna skickar inte bara falska länkar, falska mail, falsk information numera. De kan även ringa upp dig eller starta videosamtal och den du ser eller hör behöver inte vara den du tror. Beroende på vad samtalet gäller så var extra försiktig om det handlar om abonnemang, betala pengar eller att den som ringer behöver något annat. Tekniken för att med AI föreställa någon annan kallas för Deepfake och är på stark frammarsch. De första fallen med bedrägerier har redan hänt. Dessutom, om något verkar för bra för att vara sant så är det vanligtvis för bra för att vara sant. Det finns dock en enkel metod för att avslöja bedragare som låtsas och lyckas föreställa någon av dina nära och kära – se tips nr 5.
Nr 5 – Använd kodord
Kom överens med dina nära och kära om ett hemligt kodord. Om någon ringer upp er och låtsas vara din familjemedlem eller släkting så kan du fråga efter kodordet. Den riktige familjemedlemmen eller vännen kommer veta det hemliga kodordet ni kommit överens om, bedragaren kommer inte veta det. Men se till att komma överens om ordet i förväg.
Nr 6 – Använd olika e-postadresser för olika konton
Om du följde tips nr 1 så kan du bli lite mer avancerad. Skapa gratis e-postkonton för särskilda konton som du vet att du vill hålla extra säkra. Genom att ha ett huvudkonto och flera dedikerade konton för vissa syften så ökar du din säkerhet. På så vis kan du bli hackad på ett av dina konton, men skurkarna kommer inte åt alla dina andra genom att försöka återställa lösenorden till dem.
Nr 7 – Använd antivirusprogram
Ett tag hette det att antivirusprogram var onödiga, men det stämmer absolut inte. Se till att ha ett bra, modernt och uppdaterat antivirusprogram – och gärna även på din mobiltelefon. Moderna antivirus kan stoppa många attacker och gör att du blir säkrare online. Men glöm inte att det är sunt förnuft i slutänden som är det främsta skyddet – se tips nr 4.
Gillade du det här inlägget så skriv upp dig på min e-postlista. Då missar du inte kommande tips. Varje fredag får du de senaste inläggen i din inkorg.