Jag har tidigare delat med mig av några av mina tips för att lyckas sälja böcker på bokmässor och här kommer några fler tips. Nu är vi alla individer och alla tips passar kanske inte alla, men förhoppningsvis hittar just du några tips som hjälper dig att sälja böcker på kommande bokmässor och bokmarknader.
Tips 1 – Se till att du kan din pitch för varje bok
Du är expert på din egen bok, men det behöver inte nödvändigtvis betyda att du också vet hur du ska beskriva boken till bokmässans besökare. Öva dig därför på att kortfattat beskriva din bok på ett slagkraftigt och intressant sätt. Kom ihåg att du har inte lång tid på dig, men du får inte heller låta stressad… Tänk även på nästa tips.
Tips 2 – Låt bli att sälja
Det kan låta konstigt, men de som lyckas bäst med att sälja sina böcker (eller vilken produkt som helst) är de som inte säljer. Prata istället om värdet som dina berättelser ger. Är de spännande så ger de en stunds spänning. Är det feelgood så mår man bra. Men du måste vara mer unik än så, du måste ha din unika fördel som du kan innan och utan. Säg dock aldrig att du säljer böcker, vad du erbjuder är upplevelser och eskapism.
Tips 3 – Glöm inte att le
Ett leende är så mycket mer säljande än en butter min. Le så mycket du orkar – det får besökarna att känna sig välkomnade och bjuder in dem till att stanna en stund hos dig. Dock – och det här är viktigt – ska du inte tvinga fram ett leende. Då ser det bara påklistrat ut och får en effekt som är tvärtemot vad du vill uppnå. Du måste helt enkelt tycka det är kul att stå på plats, och gör du inte det får du improvisera. Ha kul med bordsgrannarna, skämta och prata om hur mycket ni uppskattar att vara ute och träffa era nya läsare.
Tips 4 – Dölj all besvikelse
Även om du blir genuint in i själen besviken på att någon inte köper en bok så får du absolut inte visa det. Inte ens om du inte sålt en enda bok på hela dagen så ska du visa någon besvikelse. Människor glömmer inte och kom ihåg att det i mångt och mycket är din person de också köper när de köper en av dina böcker. Att stå och visa besvikelse när du är ute bland potentiella nya läsare gör att du nästa gång kanske inte heller säljer något. Ta det med en klackspark och tacka istället de som inte köpte för att du får en chans att slipa dina färdigheter ännu ett steg.
Tips nr 5-10 kommer efter den här rutan:
Tips 5 – Var långsiktig
Tålamod är en dygd, även när det gäller att sälja böcker. Det finns en gammal sanning bland säljare som säger att en produkt eller tjänst måste exponeras minst sju gånger för en köpare innan köpet blir av. Det är inte alltid sant, men det ligger någonting i det. De flesta människor håller hårt i sina pengar och är man inte redan känd för en läsare så kommer det att krävas en del exponering. Köper de inte din bok direkt så gör de det kanske nästa gång, eller rentav lite senare på samma mässa.
Tips 6 – Glöm inte att tacka
Glöm inte att tacka de du får pratat med, oavsett om de köpt en bok eller inte. Säg inte bara tack för att de tog sig tid att prata, önska dem en trevlig dag. Låt dem lämna med en trevlig känsla, låt dem känna att den där författaren som de nyss pratade om var en trevlig prick. Köper de en bok så ska du förstås tacka och önska dem trevlig läsning. Alltid med tips nr 3 som ledstjärna.
Tips 7 – Var äkta
Jag är alltid äkta och mig själv när jag är ute på mässor. Det är ett av de viktigaste tipsen i den här listan. Alla ser igenom när någon inte är sig själv och det gäller att inte framstå som en robot. Sedan kan man förstås ha en dålig dag, och är det en riktigt dålig dag kanske det är läge att ställa in. Du vill inte att dina läsare ska ha en bild av dig som antingen konstgjord eller butter. En inställd mässa är inte hela världen, men dåliga intryck kan vara förödande.
Tips 8 – Ta hjälp och låt dig inspireras
Prata med dina kollegor om hur de gör. Ta en titt på deras bord, finns där något som du inte har? En skål med godis, en blomma eller en tavla på ett motiv ur en bok? Vi kan alla hjälpas åt och se inte på dina bordsgrannar som konkurrenter.
Tips 9 – Var nyfiken
Fråga gärna besökarna vad de gillar att läsa och lyssna när de pratar med bordsgrannarna. Kanske får du en ledtråd till något som kan hjälpa dig att trigga deras nyfikenhet på dina böcker. Är det någon som gillar svensk natur och din huvudperson råkar vara mycket ute i naturen, prata om det. Gillar de deckare men du har en feelgood så kan du vända det till att fråga om de inte är nyfikna på att utforska en annorlunda deckare. Hur annorlunda din deckare är får du förstås berätta. Oavsett vad besökarna tycker om så går det i nästan alla fall att vända det till någonting som handlar om dina böcker.
Tips 10 – Prata inte pris men var beredd att pruta
Pris är inte viktigt, det viktiga är värdet du ger. Nu ska du förstås inte ta ut ett överpris på en bokmässa, men du ska ha rätt pris och kunna argumentera för att det är ett bra pris för din fantastiska bok. Fokusera diskussionen till att du ger en upplevelse istället. Jämför med liknande upplevelser. En lunch för 150:- kan vara en bra lunch, men den varar på sin höjd en timme eller högst två. Din bok varar för evigt …
Bonustips
Glöm Jante när du står där och säljer. Det har jag skrivit om i ett annat inlägg, men det är superviktigt. Du är stjärnan, du är i fokus och låt ingen tala om någonting annat för dig.